De rijschool voor autorijles . Auto rijles voor Zelhem en omgeving , Hengelo Gelderland, Doetinchem, Achterhoek, Varsseveld .
Praktijkexamen
Minimum leeftijd
Het examen
Voor het examen
De rit
Fouten
De uitslag
Na afloop van het examen
Het rijbewijs ophalen
Minimum leeftijd
Om praktijkexamen te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van het theoriecertificaat. Voor deelname aan het theorie-examen, moet je 16,5 jaar zijn. Voor het praktijkexamen of de TTT moet je minimaal achttien jaar zijn, tenzij je meedoet aan "2 to drive". Dan mag je examen doen wanneer je 17 bent.
Het examen
Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Vraag je instructeur om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn, zodat het mogelijk is om na het examen het één en ander nog eens door te spreken.
Voor het examen
In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert:
de uitnodiging voor je examen
je identiteitsbewijs
of je bent geslaagd voor je theorie-examen
of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt; na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je
In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.
Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
De examenrit
Dan begint de examenrit. Deze duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming, middels het navigatie systeem. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers . Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen.
Fouten
Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Als je tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere verrichtingen, dan wordt dit onderdeel overgeslagen bij het eerste examen.
De uitslag
Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.
Als je bent geslaagd, wordt de uitslag digitaal verzonden en moet je binnen een half jaar het rijbewijs gaan aanvragen bij de gemeente waar je ingeschreven staat.
Ben je gezakt ! Dan hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien samen met je instructeur. Begin dan zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.
Het rijbewijs ophalen
Ongeveer 5 dagen nadat je het rijbewijs hebt aangevraagd kun je het rijbewijs ophalen.
Voor mobiel gebruik van deze pagina, scrol naar onderen voor downloads en filmpjes